DRY NEEDLING

Dry Needling is een relatief nieuwe vorm van fysiotherapie. Veelal wordt Dry Needling ingezet als onderdeel van een bredere behandeling die o.a. gericht is op het verbeteren van (primaire of secundaire) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren (triggerpoints) effectief en snel kunnen worden ontspannen. Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. In de acupunctuur wordt behandeld vanuit het idee van energiestromen en meridianen. Bij Dry Needling richten we ons meestal op triggerpoints en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op het reguleren van energie, maar op het lokaal beïnvloeden van biochemische processen.

Dry Needling is een vorm van triggerpointtherapie. Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken (referred pain). De behandeling richt zich dus met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) te gespannen zijn, triggerpoints in zich hebben en pijnklachten geven.

Op welke wijze kunnen triggerpointklachten zich uiten?

  • Lokale pijn in een spier met of zonder uitstraling (referred pain)
  • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • Chronische pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Waardoor ontstaan deze triggerpoints?

  • Door een verkeerde beweging of een trauma
  • Door langdurig verkeerde (werk)houding of overbelasting met veelal nek-armklachten (KANS, RSI), hoofdpijn en/of lage rugklachten
  • Overbelasting bij sporters (semi-acute en chronische blessures)
  • Beschadiging van weefsel zoals bij (acute) sportletsels of een hernia
  • Langdurige immobiliteit, bijv. door een gipsperiode of inactiviteit (niet mogen belasten)
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid

 

Door het gericht prikken met het naaldje worden triggerpoints in een meer ontspannen status gebracht. De ervaring van de intensiteit van de Dry Needling verschilt per patiënt. Dry Needling wordt vaak in het breder perspectief van de therapie als onderdeel van de behandeling ingezet.

Wat is de werkwijze van de fysiotherapeut bij verdenking van triggerpoints?

Naast de bekende analysering middels een intakegesprek en een op de klacht gericht onderzoek, zal de fysiotherapeut met zijn handen op zoek gaan naar triggerpoints, die drukpijnlijk zijn maar wel in verschillende hevigheid aanwezig kunnen zijn. Nadat hij het akkoord van de patiënt heeft gekregen, zal hij het naaldje inbrengen hetgeen niet of nauwelijks gevoeld wordt. In de buurt van het triggerpoint ervaart de patiënt eerst een langzaam toenemende druk waarna bij het precies raken van het triggerpoint de ‘local twitch response’ volgt. Deze twitch voelt aan als een electrisch schokje en is eigenlijk het begin van het weer gaan ontspannen van het triggerpoint en de spier. De therapeut kan de behandeling net zo intensief maken als hij wil, maar de reactie en het gevoel van de patiënt zijn altijd leidend. Na de Dry Needling voelt de aangeprikte spier hard en gespannen aan, een reactie die één tot twee dagen kan voortduren. Uiteindelijk zal de spier als resultaat op de Dry Needling gaan ontspannen, hetgeen door het rekken van de spier versneld kan worden.