HANDTHERAPIE

De meerwaarde van een handtherapeut

Wie klachten heeft aan zijn vingers, hand, pols of elleboog doet er goed aan te kiezen voor een handtherapeut. Handtherapeuten zijn gespecialiseerde ergotherapeuten of fysiotherapeuten. Een gecertificeerde handtherapeut beschikt over voldoende kennis en ervaring om ook complexe blessures en aandoeningen te behandelen.

Wat doet een handtherapeut?

Deze expert heeft specifieke kennis nodig voor de behandeling van blessures en letsels aan hand, pols en arm, en de revalidatie daarvan na een chirurgische ingreep. Deze kennis strekt zich uit van anatomie en wondgenezing tot de wijze waarop een eventuele operatie is uitgevoerd. Net zo belangrijk is ervaring. “De hand en pols zijn niet vergevingsgezind”, vertelt Annemieke Videler, gecertificeerd handtherapeut en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging Handtherapie (NVHT). “Als klachten niet goed worden behandeld, kan dat blijvende gevolgen hebben voor iemands dagelijks functioneren en werk.” Vandaar ook dat de NVHT behalve hoge eisen aan opleiding, ook eisen stelt aan de behandelervaring.

Samenwerking met medisch specialisten

Het CHT-NL wordt erkend door onder meer plastisch chirurgen, orthopeden, handchirurgen en revalidatieartsen. Er is ook vaak een hechte samenwerking met deze medisch specialisten. “Over het algemeen komt een patiënt bij een handtherapeut terecht via de huisarts, orthopeed of chirurg”, weet Videler. “Deze artsen weten hoe belangrijk het is dat de behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde therapeut.” Regelmatig maken handtherapeuten deel uit van een multidisciplinair team. Maar ook zijn er handtherapeuten die in eerstelijnspraktijken werken waarbij patiënten met hand- of armletsel worden behandeld door de gecertificeerde therapeut.

 

 

 

Bron: www.mijngezondheidsgids.nl